Ljustunnel

 
Loading images…

– Naturligt solljus med en ljustunnel!

Miljövänlig
Ljustunneln kan belysa utrymmen som du inte kan komma åt med vanliga fönster. Du slipper att ha tänt belysningen under dagtid som du annars behöver i mörka utrymmen.

Hälsosam
Med en ljustunnel får du dagsljus, vilket bland annat ger dig mer energi och minskar risken för depression.

Ekonomisk
Installationen innebär endast en engångskostnad, inga rörliga delar, motorer eller liknande som kräver underhåll och ingen energiåtgång. Vissa ljustunnlar kan kombineras med LED-belysning, så du alltid har en behaglig ljusnivå när det börjar bli mörkt utomhus.

Bra att veta om ljustunnlar
Det finns alltid mörka områden utan fönster i varje byggnad. Badrum, hall, kontor – Alla dessa rum kan kännas mörka, trista och utan liv. En ljustunnel, så kallat dagsljussystem, för in solljuset via en kupol in till en refleterande tub och in i rummet till en ljusprisma så att du får äkta dagsljus ut i rummet.

Det finns kupoler med och utan räfflor, även kallat Raybender. Fördelen med att ha räfflor på kupolen är den att ljusstrålarna böjs ned i kupolen och in i tuben oavsett var solen står på himlen.
Det är också viktigt att välja en ljustunnel med så hög reflektans som möjligt då detta leder till mer ljus i ditt utrymme.

Ljustunnlar finns utan kupol, dvs som ett takfönster och samlar då in ljus endast då solen står rakt ovanför, det finns också ljustunnlar med kupoler och med takhuv vilket ger allra bäst resultat och de blir då inte lika sårbara för snö som annars kan täcka ljustunneln.

Dagsljus gör att man känner sig pigg och glad. Varför välja ett mörkt rum när du kan få gratis dagsljus varje dag?

Att installera en ljustunnel själv kräver kunskap och det är oftast att rekomendera att man använder sig av en installatör. Detta blir dock en engångskostnad – efter det har en ljustunnel inget eller väldigt väldigt lite behov av underhåll och har oftast garantier på många år, det finns heller inga rörliga delar på de flesta ljustunnlar.

Inifrån rummet ser ljustunneln ut som en vanlig armatur men att det är äkta dagsljus, gör en enorm skillnad.